След 3-годишно забавяне Boeing пусна първия Dreamliner

Дългоочакваният Boeing Dreamliner стана реалност в неделя, след като лекият модел 787 Dreamliner беше официално доставен на първия клиент. Това е японската авиокомпания All Nippon Airways (ANA), която получи самолета с три години закъснение, след огромни забавяния от страна на Boeing, които костваха милиарди на компанията, съобщава Reuters.


Самолетът, който струва 200 млн. USD, е създаден с революционен дизайн и е направен от въглеродни влакна, с което ще спести 20% от разходите за гориво. Това е ключово за авиокомпаниите, които се борят, за да избегнат нова рецесия. Освен това самолетът предоставя по-комфортни полети на пътниците, с повече пространство в салона и големи стъкла с електронно затъмняване.


Синьо-белият самолет за полети на дълги разстояния ще замине за Япония във вторник и ще влезе в употреба за вътрешни полети на 26 октомври. Освен това Boeing има поръчки за 821 Dreamliners, които ще се конкурират с Airbus A350 и се очаква да бъдат пуснати през 2013 г. 787 Dreamliner ще замени изцяло металния Boeing 767, като е  с 52% по-голям от него, но изразходва с 20% по-малко гориво, съобщава служител на ANA.


Преди десетилетие Boeing изостави плановете си за самолет, който да се движи със скорост над тази на звука и насочи усилията си към по-лек самолет за дълги разстояния, тъй като авиокомпаниите оценяват повече ефективността, отколкото скоростта. Резултатът е, че самолетите базирани на композитна технология са силно популярни сред авиокомпаниите, което принуди Airbus да изостави алуминиевите корпуси в новото  си поколение самолети и кара Boeing да очаква, че новата технология ще стане стандарт в самолетостроенето.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK