Коментар: МВР катастрофира в Катуница

Меден рудник", "Баня башъ", Катуница... А в Бургас министърът на вътрешните работи в отпуск Цветан Цветанов ръкопляска на поредното изпълнение на любимия си Веселин Маринов. В тази история никой не си е на мястото. Основната роля на МВР беше да уплътни телевизионните кадри от Катуница и да им придаде усещане за "екшън". Основната роля на медиите пък беше да замаже този провал и да убеди публиката, че става дума за "етническо напрежение". И докато всички вкупом не спазват правилата, саморазправата ще става все по-популярна, а България - все по-отдалечена от нормалните общества.


Почти всяко населено място има своя "цар Киро" - самозабравила се местна мутра, заобградена от роднини и "бизнес партньори". Обикновено не се движат по единично, карат коли с еднакви номера. Хората ги наричат мутри, а мутрите се държат еднакво, независимо дали са българи, роми, руснаци, китайци... Има ги почти навсякъде и почти навсякъде те имат близък контакт с кмета, прокурора, съдията. В една от опожарените коли на фамилията на Кирил Рашков беше открит общински пропуск от Пловдив, който му дава правото да паркира където си иска. Това е дребното доказателство от събота. Голямото доказателство обаче е пред очите на всички години наред. В къщите на Рашкови са гостували премиери, лидери на партии, кметове. Ако политиците крият това, самите Рашкови разказват тези истории с охота пред медиите от години насам. И не са пропуснали нито едни управляващи.Всичко това оправдава гнева на местните хора, който беше изострен до крайност от убийството на едно дете. Когато години наред едни са по-равни от други, това създава напрежение, а напрежението само се трупа, не се разсейва. Сега идва ред на полицията:


- През целия ден в събота форуми и социални мрежи гъмжаха от призиви за поход към Катуница и саморазправа с "циганския цар". Още от обяд всеки средно грамотен потребител на интернет знаеше, че във форуми на футболни фен клубове и ВМРО организацията течеше с пълна сила. Късно вечерта главният секретар на МВР Калин Георгиев изглеждаше ужасно изненадан от появата на 2000 души. Полицията и жандармерията могат много лесно да предотвратят пристигането на 2000 души в селото - стига да искат. Полицията и жандармерията могат много лесно да опазят две къщи от нападение - стига да искат.
- В един от телевизионните репортажи ясно беше показана необяснимата пробойна в кордона, оставена от униформените и, разбира се, веднага използвана от нападателите. На 14 януари 2009 г. полицията направо отвори загражденията, за да допусне лумпените с качулките към парламента. Усещането е, че едни и същи началници ръководят бездействието на полицията при подобни събития.


- Агитката на "Ботев" беше на стадиона в Пловдив до 19 часа в събота, за да изгледа победата на своите над "Доростол". На стадиона не се допускат лица с прътове или с коктейли "Молотов". Как само час по-късно тези момчета се озоваха в друго населено място добре "въоръжени"? Ще кажете, че това е теория на конспирацията, нали?


Още много са странните неща в тази история. И тук идва ролята на медиите, които трябва да задават на властта точно тези въпроси, а не да помагат на манипулаторите и да влизат в техния сценарий. Чухме за "ромските палати", "ромските автомобили", "етнически сблъсъци", "футболни фенове"... А става дума за едни обикновени мутри, за справедливия гняв на местните хора, за организираните и доставени лумпени, за бездействието на МВР и за предстоящите избори. А докато Цветан Цветанов е в отпуск и ръкопляска на Веселин Маринов, вие знаете ли кой е министър на вътрешните работи?

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK