Започна строителството на нов участък от "Хемус"

В присъствието на министър-председателят Бойко Борисов беше дадено началото на строителството на участъка от гара "Яна" до Околовръстния път на магистрала "Хемус", предаде БТА. На церемонията присъстваха още министърът на транспорта Ивайло Московски, министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова и председателят на агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров. Изграждането на участъка с дължина 8.46 км е финансирано по ОП "Транспорт" с 20% държавно съфинансиране. Общата стойност е 47 732 340 лева. Съфинансирането от републиканския бюджет е в размер на 9.5 млн. лв. Строителството трябва да завърши до 22 месеца.


Борисов посочи, че за отчуждаването на имотите, през които минава трасето на магистралата, са дадени 22 млн. лв. Той заяви, че строителството се налага, тъй като това е третият по натовареност път в страната. По думите му високи стойности на отчуждените имоти има и при изграждащата се връзка между магистрала "Люлин" и Северната тангента. Министър Московски заяви, че програмата, по която се финансира и това строителство - "Транспорт" е вече със 70% разплатени средства от договорените 1.1 млрд. лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK