Съдят Deloitte за 7.6 млрд. USD

Американската Deloitte Touche Tohmatsu Ltd DLTE.UL, която е най-голямата консултантска и счетоводна фирма в света, беше обвинена в пропускане на измама по време на одитите си в една от най-големите частни ипотечна фирми Taylor, Bean & Whitaker Mortgage Corp (TBW). Тръст, разследващ банкрута на TBW по време на имотната криза в САЩ и една от дъщерните фирми на злополучната компания, подадоха жалби в съд в Маями за загуби на обща стойност 7.6 млрд. USD. Deloitte сертифицирали TBW като платежоспособна компания с точни финансови отчети за всяка година от периода 2001 – 2008 г. Според обвинителите розовата картинка представена в експертизата на счетоводната фирма не отговаря изобщо на реалността. От Deloitte коментираха обвиненията като безпочвени.


Лий Фаркас, бившият председател на TBW, беше осъден на 30 години затвор през април за това, че е ръководил една от най-големите банкови измами осъществявани някога. Според щатското министерството на правосъдието, измамната схема на стойност 2.9 млрд. USD е довела до банкрута не само на  TBW, но и до сриването на Colonial Bank, една от най-големите регионални банки в страната.


Това не е първото дело срещу големите счетоводни компании, свързано с ролята им в кредитната криза. В опит да си върнат изгубените по време на финансовия срив милиарди, инвеститори съдиха и Pricewaterhouse Coopers, KPMG и Ernst & Young заради прилаганите от тях стандарти.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK