0.7% по-малко чужденци са посетели България през август

Пътуванията на български граждани в чужбина през август са 398 000 или с 4.8% повече в сравнение с август 2010 г. Посещенията на чужденци в България са 1 585 900 и намаляват с 0.7%, съобщи Националният статистически институт. Най-голям относителен дял от общия брой пътувания на български граждани в чужбина формират тези със служебна цел - 38.1%, следвани от пътуванията с други цели (гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия и други) - 34.8%, и почивка и екскурзия - 27.1%.


Най-голямо увеличение е регистрирано при посещенията на чужденци в страната с цел почивка и екскурзия - с 1.4%. Посещенията на граждани от страните - членки на Европейския съюз, през август се увеличават общо с 1.5% в сравнение със същия месец на преходната година. Намаляват посещенията на граждани от групата "Други европейски страни" - със 7.5%, като най-голямо е намалението на посещенията на граждани от Турция - с 33.1%, и Норвегия - с 9.6%. През август най-голям е относителният дял на посещенията на чужденци с цел почивка и екскурзия - 63.6%, следвани от транзитните преминавания - 25.1%, със служебна цел - 4.2%, и с други цели - 7.1%.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK