Google празнува рожден ден

Google празнува рожден ден

©Интернет гигантът е основан на 4 септември 1998 г. , но въпреки това предпочита днешната дата за отпразнуване на събитието, което промени света на интернетИнтернет гигантът Google днес празнува рожден ден, пише Profit . Въпреки, че компанията е основана на 4 септември 1998 г., първата й техническа спецификация е на 20 септември, а първият служител е нает на 21 септември същата година, тя избира днешния ден да празнува своето създаване.


Историята на Google стартира от гараж, нает под наем от създателите на компанията Сергей Брин и Лари Пейдж. Към днешна дата те поделят 11-то място в последната класация на най-богатите американци на сп. Forbes. Състоянието на всеки от двамата се оценява на 16.7 млрд. USD.Всъщност Google не е било първоначалното замислено от основателите име. Те искали да регистрират компанията под името Googol, което е означението на числото 1 със сто нули отзад. Една правописна грешка обаче, променя името на Google още в самото начало.


Година по-рано - на 15 септември 1997 г. е регистриран домейнът Google.com. Основната причина за това заглавната страница на Google да е толкова празна е фактът, че създаделите на компанията не са били запознати с HTML и просто са искали бърз интерфейс. Всъщност бутонът, от който се пуска търсенето в сайта, се разработва дълго време и преди това натискането на бутона Enter е бил единствения начин за Google да започне да търси.


Един от най-големите тласъци в използването на интернет търсенето идва, когато Google въвежда  подобрената си функция "Може би имахте предвид", която веднага увеличава трафика на сайта. Функцията "Чувствам се късметлия" почти никога не се използва. В проучвания обаче става ясно, че премахването й би ограничило цялостния начин на ползване на Google. Потребителите искат тя да бъде запазена. "Чувствам се късметлия" струва на Google 110 млн. USD годишно.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK