Делът на лошите и предоговорени кредити нарасна до 21.45%

Делът на лошите и предоговорени кредити продължи да расте и през август, но по-бавно. Това показват официалните данни на БНБ, според които делът на кредитите в графата достигна 8.726 млрд. лв., или 21.45% от всички отпуснати заеми (без овърдрафтите, тъй като според методологията при тях няма лоши и преструктурирани кредити). Месец по-рано лошите и предоговорени кредити бяха 8.59 млрд. лв., което беше 21.23% от общия банков кредитен портфейл.


Въпреки че показва ново увеличение на дела на "проблемните" заеми, данните все пак сочат, че темпът на растеж се укротява. През август обемът им се повишава с малко над 130 млн. лв., докато през юни и юли те се увеличаваха с по 340 млн. лв. месечно. Година по-рано през август 2010 г. увеличението беше със 198 млн. лв. Традиционно при фирмените кредити има най-голям дял лоши и преструктурирани кредити. В края на август той достига 22.98%. Най-малък е процентът при жилищните кредити - 18.40%, а при потребителските е 19.67%.


И при трите типа кредити процентът е рекордно висок. Каква част от тези проценти са само на лоши кредити, не може да се каже. БНБ обявява дела само на лошите кредити към края на всяко тримесечие. Към 30 юни 2011 г. проблемните кредити, при които няма обслужване на заема повече от 90 дни, са 13.53% от всичките, като се повишават минимално спрямо първото тримесечие, когато са били малко под 13%.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK