ВР предлага нов маршрут за газа от Азарбейджан за Европа

Британската компания BP е предложила нов маршрут за транспортирането на азербайджански газ в Европа, пишат местните медии, цитирани от ИТАР-ТАСС. Според тяхна информация BP, която е техническият оператор на проекта "Шах Дениз" в каспийския шелф, е предложила при втория етап на разработка на едноименното находище природният газ да се транспортира в Европа през България, Румъния, Унгария и Хърватия.


По-рано на Азербайджан бяха предложени три варианта за транспортиране на газ - по тръбопроводите на "Набуко", Турция - Гърция - Италия и Трансадриатическия. Източникът от BP твърди, че вече близо година се обсъжда четвърти вариант. "Извършени са някои инженерни работи по този вариант и според нас в страните, през които ще мине този маршрут, има пазари за продажбата на газ", отбелязва същият неназован източник на Би Пи, цитиран от ИТАР-ТАСС.


Според оценки на специалисти от компанията оператор предлаганият маршрут има редица предимства и по-специално "той е по-евтин, по-кратък и не предлога полагане на части от тръбопровода по дъното на морето". Освен това изпълнението на този проект отговаря на стратегията на ЕС, който подкрепя диверсификацията на източниците за доставки на газ в Европа от каспийския район. Според експерти проектът за доставка на газ в Европа през Балканите отговаря и на интересите на Азербайджан, който по-рано подписа меморандум за разбирателство в газовия сектор с България, Румъния и Унгария.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK