Окончателно газът поскъпва с 6.67%

Булгаргаз" обвини енергийния регулатор, че се меси в договорните отношения на компанията с клиентите йС 6.67% поскъпва природният газ от 1 октомври. Това беше окончателното решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) след проведените днес открито заседание и консултативен съвет. Въпреки, че първоначалните прогнози на комисията бяха газът да поскъпне с 8.6%, те не се сбъднаха. Цената на синьото гориво за четвъртото тримесечие на 2011 г. ще бъде 594.37 лв. без ДДС за 1000 куб. метра.


По-рано пред деня, докато все още окончателното поскъпване на горивото не беше известно, изпълнителният директор на обществения доставчик "Булгаргаз" Димитър Гогов за пореден път изрази несъгласие с определяните от ДКЕВР цени. Един от мотивите на ДКЕВР за по-малкото поскъпване беше  констатацията, че "Булгаргаз" е завишила очакванията си за потреблението на природен газ през зимния период. Гогов обаче обвини енергийния регулатор, че не зачита договорните отношения на дружеството с неговите доставчици. Шефът на "Булгаргаз" критикува решението на експертите от комисията да намалят очакваните количества към потребителите с 92 млн. куб. метра. Гогов поясни, че държавната компания ще трябва да внесе 750 млн. куб. метра при планирани от клиентите на дружеството 806 млн. куб. метра."През четвъртото тримесечие на 2009 г. беше предвидено да бъдат използвани 694 млн. куб. метра газ, а реализацията всъщност беше 794 млн. куб. метра",  каза Димитър Гогов. Той пропомни и че през 2010 г. прогнозните количества са били 781 млн. куб. метра, а реализираните - 786 млн. куб. метра. Шефът на "Булгаргаз" уточни, че през първите 9 месеца на 2011 г. потреблението на газ се е увеличило с 16.75% спрямо същия период на 2010 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK