Гърция инвестира 1 млрд. EUR в нови пътища в граничните райони

По-голямата част от парите ще бъдат използвани за строеж на пътища към БългарияГърция инвестира 1 млрд. EUR в строежа на нови пътища в граничните райони, това стана ясно по време на първия гръцко-български бизнес форум в Кавала. Над 500 000 EUR от инвестицията е за пътища към България, а мярката е част от антикризисната програма на страната. На форума стана ясно, че двете страни ще настояват за повече европейско финансиране на общи проекти при определянето на новия бюджет на Европейския съюз.


В най-напреднала фаза е пътят Комотини - Кърджали през прохода Маказа и участъкът от коридор номер 7 през България за Солун. Нови пътища ще свържат българо-гръцката граница с магистралата "Виа Игнатия", а чрез нея и с пристанищата на Средиземно море. Парите, с които ще бъде изградена новата пътна инфраструктура са европейски и по референтната рамка са осигурени за новите коридори между България и Гърция. Проектите включват и разширяването на пристанищата в Кавала и Александруполис.


Кметът на Кавала очаква, че по новите пътища повече българи ще посещават Бяло море и повече гърци ще прекарват ваканциите си в Пампорово и Банско. В момента между Кавала и Смолян тече съвместен проект за туристически път между Горна Арда и Паранести.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK