ЕК: Големите одиторски компании трябва да се реформират

Брюксел иска да проведе реформа в бизнес модела на четирите одиторски компании, предаде Financial times. Еврокомисията иска да въведе по-строги мерки и да прекрати консултантските бизнеси на одиторските компании.


Планът цели да преустрои счетоводния сектор, когато опасността от нова финансова криза все повече расте, а също така и да върне доверието във финансовите отчети. Предвижда се от 1 ноември компаниите, които имат балансиран отчет над 1 млрд. USD, да преминават през съвместна проверка на две отидтин компании.  Едната от двете компании задължително трябва да е извън списъка на голямата четворка, където влизат Deloitte, PwC, Ernst & Young и  KPMG.


Новите промени предвиждат компанииите, които са работили повече от 9 години с един одитор, да бъдат обявени за противозаконни. Според еврокомисаря по вътрешния пазар Мишел Барние това ще повиши независимостта на одита и ще стимулира конкуренцията. От  FT припомнят, че досега много мултинационални компании са работили с един и същ одитор за повече от век. Фирмите, които оперират без одит, се считат от Комисията като "източник на конфликт на интереси". Проектът предвижда одитните фирми да не осъществяват други услуги, които не са свързани с нормативните изисквания.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK