Ромски организации се срещнаха с омбудсмана

Среща по инициатива на граждански организации с омбудсмана на Репулика България - Константин Пенчев се провела по повод възникналия конфликт в с. Катуница. Представители на ромски организации са изразили опасение, че има предпоставки конфликтът да прерастне в етнически, ако не се вземат необходимите мерки. Те също така са настояли омбудсманът да събере необходимата информация и да разсее публично слуховете за етническа война и непотвърдената информация, която се тиражира от медиите и по този начин се съдава допълнително напрежение.


От друга страна ромите представители на гражданския сектор са настояли омбудсманът на Република България да се обърне публично и да разясни възникналата ситуация пред обществеността, с което да напомни на институциите, че ще контролира предприетите действия от тяхна страна. В разговра представителите на ромските организации са поискали и  институциите да изяснят, кой стои зад организираните шествия, след което да се предприемат необходимите законови мерки.


Според тях омбудсманът трябва да вземе активна публична позиция срещу изкористяването на случая в с.Катуница от някои политически партии и да съдейства за успокояване на създалото се напрежение. Институцията на омбудсмана е поела ангажимент да направи цялостен анализ на ситуацията по случая в с.Катуница и да изрази официално становище.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK