НЕК е поискала ново удължаване на решението за "Белене" до края на януари

Мотивът на НЕК е, че се изчакват резултатите от стрес тестовете, които ще излязат в края на годинатаНово удължаване на срока преди подписването на окончателно споразумение за изграждане на АЕЦ "Белене" е поискала НЕК от изпълнителя на проекта - руската компания "Атомстройекспорт". Новият срок, който иска НЕК, е до края на януари 2012 г., съобщи пред медии енергийният министър Трайчо Трайков. Мотивът да се поиска поредната отсрочка са очакваните в края на годината резултати от проведените стрес тестовете  в европейските атомни централи.Последният анекс, който България и Русия подписаха през юни – 13 пореден, изтича в края на месеца. Преди време от руска страна дойде предложение за удължаване на преговорите и подписване на следващ 14-ти документ.


Може да се работи по проекта, така че да бъде превърнат в печеливш – това е било заключението на консултанта по проекта – британската банка HSBC. Министър Трайков уточни, че това са първите резултати от работата на консултанта.  Той за пореден път подчерта, че правителството иска да е сигурно, че проектът ще е печеливш, когато се сравняват прогнозите за развитие на пазара за десетилетия напред и цената, по която ще може да се произвежда електричеството. Руската страна предлага от самото начало да кредитира проекта. По думите на Трайков основните разговори между двете страни са концентрирани върху цената на ресурса.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK