Инвестициите от Турция ще нараснат, ако се реши проблемът с визите

Инвестициите от Турция ще нараснат, ако се реши проблемът с визите

©Ваше Превъзходителство, за близо една година, откакто сте посланик на Турция в България, вие активно посещавахте различни места в страната. Какви са впечатленията Ви след тези срещи с представителите на местната власт и бизнес?


- Щастлив съм, че съм в България - страна с  жизнено гражданско общество, широка гама от медии, както и образовано и отворено към света младо поколение. Това е обяснимо, тъй като в България съществуват силни традиции в образованието. Двустранните отношения, както и политическите контакти са на добро ниво. Президентът Абдулах Гюл беше на официално посещение в България през юли. Последва среща на премиерите на двете страни в Истанбул, също през юли, а през септември министърът на външните работи на България Николай Младенов посети Анкара. Предстои среща на високо равнище за стратегическо сътрудничество, която ще бъде председателствана съвместно от министър-председателите на двете страни. Надяваме се тази среща да се проведе през ноември. Между двете страни няма политически проблеми. Турция следва два основни принципа в отношенията си с България -  конструктивни отношения, изградени на основата на суверенно равенство, и реално сътрудничество, базирано на взаимен интерес. Трябва да развиваме отношенията си в духа на XXI век, отърсвайки се от страховете и предразсъдъците си. Във връзка с това бих искал да спомена, че ние приемаме българските граждани от турски произход като своеобразен "мост на приятелство" между нашите две страни. Единственото ни желание е да видим тези хора да живеят като равноправни граждани на тази страна. Няма причина, поради която Турция и България - съседни страни, съюзници в НАТО, едната кандидат-член, а другата член на ЕС - да не  затвърдят приятелството си.
Кои са силните страни в двустранните икономически отношения между България и Турция? Къде виждате потенциал за развитието им?


- Най-важният аспект в българо-турските  икономически отношения е географската близост между нашите две страни. Освен че имат обща граница, Турция и България заемат важно място в  стратегическата преходна точка в оста Изток - Запад. Турция е "вратата" на България към Азия и Близкия изток, а България физически е вратата на Турция към Запада. Значителна част от продукцията, която изнасяме за Европа, минава през територията на България. Освен това милиони турски граждани, живеещи в Европа, пътуват през България. Турските инвестиции в България са достигнали 1 млрд. USD. Турските фирми инвестират в  разнообразни сфери като стъклопроизводство, алуминиева, текстилна и хранително-вкусова промишленост, банково дело, хотелиерство и др. Няколко турски фирми завършиха успешно редица инфраструктурни проекти, други все още са в ход. Като пример можем да посочим фирмата "Доуш Иншаат", която изгражда част от софийското метро. Очакванията на турските компании, успешно реализирали редица проекти в различни краища на страната, са за действие в  условията на справедлива и равноправна конкуренция и в рамките на правните норми. Смятам, че това ще е печеливше за България и ще допринесе за положителни резултати както по отношение на добавената стойност, така и по отношение на заетостта. Друг важен аспект в двустранното сътрудничество е преминаването през Турция на петролопроводите и газопроводите свързани с осигуряване на енергийната сигурност на Европа. Турция и България реализират редица двустранни и многостранни проекти, като най-съществен от тях е "Набуко". Смятам, че сътрудничеството ни в тази сфера ще продължава да се развива в бъдеще. Както посочи министър-председателят Борисов, земеделието, определено като стратегически приоритет за България, притежава сериозен потенциал за сътрудничество между двете страни. Туризмът е друга сфера за сътрудничество, в която има възможности двете страни да работят за постигане на взаимни ползи. Предвид повишената покупателна способност нашите граждани все по-често предприемат пътувания в чужбина. Природата, зимният и балнеоложкият туризъм на България може да привлекат туристи от Турция, но поради трудностите при издаването на визи броят на турските туристи, идващи в България, е много под съществуващия потенциал.


Кои са трудностите?


- Най-големият проблем в двустранните търговски отношения си остава въпросът с издаването на визи за турски предприемачи и с персонала, който те наемат. Със сигурност след решаването на този проблем инвестициите ще нарастват с още по-бърз темп. Турция предлага да се улесни процедурата по издаване на визи за предприемачите. Членството на България в Шенген ще улесни много турски граждани, притежаващи шенгенски визи, при пътуването им в България. Прилагането буквата и духа на визовата спогодба между двете страни, подписана през 2007 г., ще разреши до голяма степен визовия проблем. Тази спогодба предвижда издаване на едногодишни многократни входни визи за турски инвеститори и предприемачи. В действителност тази част от спогодбата не се прилага. Редица страни членки на ЕС не изискват визи от турските граждани, притежаващи специални паспорти. Бихме се радвали и България да прилага същата политика. 


Какво е отношението на Турция към ядрената енергетика? Страната има нов проект за изграждане на АЕЦ близо до границата с България.


- Турция защитава правото на всяка страна да се възползва от ядрената енергетика за мирни цели в унисон с международните споразумения. Във връзка с това в момента страната ни работи по изграждането на две ядрени електроцентрали - в Мерсин и в Синоп. Проект за изграждане на АЕЦ близо до границата с България, за която споменавате, не съществува.


В България предстоят избори за местна власт и президент. Каква е позицията Ви по въпроса за "изборния туризъм" от Турция?


- Съгласно българското законодателство, за да се гласува на местни избори, е необходимо да отговаряте на изискването за уседналост от поне четири месеца. Така че не може да става дума за изборен туризъм на българските граждани, които живеят в Турция. Що се отнася до президентските избори, смятам, че не би трябвало да бъде предмет на дискусия правото на гласоподавателите да гласуват в страната, чиито граждани са.


Миналата година ВМРО-БНД се опитаха да организират референдум "за" и "против" влизането на Турция в ЕС. Кои са Вашите икономически доводи, че Турция е нужна на България и на всички държави от ЕС в общността?


- Смятам, че Турция, шестнадесета по големина икономика в света, в случай че бъде приета в ЕС, ще има по-скоро икономически принос, отколкото икономическа тежест. Най-голямото предимство на страната ни е младото, динамично и образовано население. Този потенциал, който притежава Турция, означава осигуряване на квалифицирана работна сила за застаряващото и намаляващо население на Европа. От друга страна, през последните години Турция отчете рекордни стойности на ръст в икономиката и разнообразяване на експорта си, с което доказа, че може да бъде и развит пазар, и производствен център. Няма съмнение, че такава динамична икономика ще създаде добавена стойност към икономиката на ЕС. По-голямата част от проектите, които целят да намалят външната енергийна зависимост на ЕС, минават през Турция. Видно е, че една Турция член на ЕС би могла да бъде идеален партньор в осигуряването на енергийната сигурност, която е основен двигател за икономическото развитие. Освен това с приемането на Турция в ЕС ще бъде подсилена стратегическата визия на ЕС спрямо районите на Кавказ, Средна Азия и Близкия изток.  Турция продължава да работи по хармонизацията с европейското законодателство. Това обаче е двустранен процес. Както Турция трябва да изпълнява ангажиментите си като страна членка, така и ЕС трябва да се придържа към предварително начертаните рамки в съответствие с принципите на добросъвестното спазване на споразуменията. В ситуация, в която 17 преговорни глави не са отворени поради причини, които не са свързани с преговорния процес, е трудно да се предвиди времето на перспективата за членство. Надяваме се преговорният процес да не се политизира и да не се спъва с изкуствени фактори.


Какво се крие зад турското икономическо чудо? Как Турция успя да постигне значителен икономически растеж, при това във време, когато големите икономики в Европа и САЩ се притесняват от нова рецесия?


- Турция си взе необходимите поуки от икономическата криза от 2001 г., като преструктурира и извърши коренни реформи в банковата система, финансовите пазари и конкурентната среда. Поради тази причина преодоляхме с относително малки щети започналата през 2009 г. икономическа криза и от миналата година успяваме да постигнем икономически растеж. Освен това през последните години турската икономика успя да се открие към широка география и разнообразни сектори от Африка до Южна Америка. Голям дял в постигането на тези успехи имат както младото, образовано и динамично население, така и политическата стабилност, която се дължи на еднопартийното управление. Структурните реформи, осъществени в близкото минало, дадоха възможности на частния сектор и превърнаха външната търговия в двигател на икономиката. Особено голям принос за динамичното развитие на икономиката имат големите инвестиции в областта на транспорта и съобщенията. В резултат на тези усилия успяхме да достигнем икономически растеж от 8.9% за 2010 г. и 10.2% за първото полугодие на 2011 г., да се превърнем в шестнадесета по големина икономика в света по паритет на покупателната способност, а според изданието "Икономист" да станем и "европейският Китай". Ние желаем тази притегателна сила, която притежаваме, да я споделим със съседна България в едно ползотворно сътрудничество.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK