Топлофикациите дължат над 100 млн. лв. на "Булгаргаз"

Малко над 100 млн. лв. са текущите задължения на топлофикационните дружества към "Булгаргаз", съобщи изпълнителният директор на държавното газово дружество Димитър Гогов, цитират от БТА. По думите му ако събираемостта е ниска през новия отоплителен сезон, "Булгаргаз" ще изпита затруднения да плаща доставяния природен газ. От общата сума на моментните текущи задължения на топлофикациите, около 70 млн. лв. са на "Топлофикация София", а останалата сума е на останалите топлофикационни дружества в страната. Сметката не включва разсрочените им стари задължения, които се покриват по договорени с газовата компания погасителни планове.


Най-притеснен съм за това, което ще се случи в Шумен, коментира Гогов. По думите му преди новия отоплителен сезон дружеството дължи 18 млн. лв. на "Булгаргаз", при средногодишна консумация от около 3 млн. лв. От началото на миналия отоплителен сезон вече не е в сила и договореният погасителен план, припомни той. За "Топлофикация Шумен" сме в процес на подготовка на документация за търсене на правата си по съдебен път, за което е информирана и териториалната дирекция на Агенцията по приходите, каза Гогов. Ще си предявим претенциите за изпълнителен лист, както е предвидено в законодателството, така ще имаме утвърден от съда размер на задълженията и документ, с който ни се признава това вземане, посочи той. В отговор на въпрос ще поиска ли "Булгаргаз" обявяването в несъстоятелност на "Топлофикация Шумен", Димитър Гогов каза, че това е възможно.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK