БСК: 93% от фирмите в България фалират до 5 години от създаването си

До 5 години след създаването си фалират 93% от фирмите у нас, обяви зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Камен Колев при откриването на финансовия форум MySuccess.


Колев коментира, че корпоративният дълг е в размер на 160 млрд. лв., като 100 млрд. лв от него представлява междуфирмена задлъжнялост. "40% от задълженията между компаниите са просрочени, което пречи за постигане на по-висок икономически растеж", каза Колев. Според него оптимистичните очаквания за голям ръст са били помрачени от дълговата криза и положението в Гърция. Зам.-председателят на работодателската организация каза още, че се очаква тази година растежът да бъде 3% и износът ще продължи да бъде основен негов двигател. Колев прогнозира, че ръстът на износа ще се забави до края на годината.


През първите 7 месеца на 2011 г. преките чуждестранни инвестиции са намалели 4 пъти в сравнение с миналата година. Спрямо 2008 г. пък понижението е 20 пъти. През 2010 г. общият обем на инвестициите у нас е възлизал на 6.6 млрд. лв., докато през 2009 г. е бил 9.1 млрд. лв., показват данните на БСК. "Това показва сериозен спад на общата инвестиционна активност", коментира Колев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK