Малък акционер заигра с Ершов и блокира "Петрол"

Софийският градски съд е спрял вписвания в Търговския регистър на решенията от общо събрание на акционерите за привличане на дълг преди изплащането на еврооблигацииМалък акционер, който разполага с 0.000015% от капитала на "Петрол", заигра с Денис Ершов и блокира решенията в дистрибутора на горива. По жалба на акционера Софийският градски съд (СГС) е спрял вписвания в Търговския регистър на решенията от общо събрание на акционерите в "Петрол". Това показва справка в партидата на публичното дружество в Търговския регистър. На него акционерите решиха да овластят съвета на директорите и изпълнителния директор за привличане на дълг чрез заем, дългови инструменти, мецанин финансиране, продажба и обратно изкупуване на активи или чрез друг способ, както и промени в устава на компанията.


Блокиране на решенията


Освен че е блокирал вписванията на тези решения в регистъра, акционерът Александър Каиков, който се представлява от адвоката на Денис Ершов, е завел дело и за прогласяване на нищожност на тези решения. Новите решения на съда отново дават малка преднина за Денис Ершов в процесуалната му борба с Митко Събев за контрола на "Петрол" и групата от компании. В предния "кадър" от сериала Събев получи предимство благодарение на решение на Върховния касационен съд, който върна по местата им шефовете на компаниите от групата - Орлин Тодоров, Светослав Йорданов и Йордан Георгиев, които бяха отстранени от длъжност с решение на СГС по жалба на Ершов и Александър Мелник. "Има такова дело, но не мога да коментирам юридическите теми", каза за в. "Пари" членът на управителния съвет на "Петрол" Иван Костадинов.
За покриване на дълга


Решенията на общото събрание бяха необходими, за да може мениджмънтът на дистрибутора на горива да започне процедура по привличане на средства, с които да покрие дълга си от падежиращите след няколко седмици облигации. "Една от важните задачи пред компанията е именно осигуряването на финансиране на облигациите. В процес на договаряне на условията сме, които предстоят съвсем скоро да бъдат финализирани", казаха за в. "Пари" от "Петрол".В отчета за шестмесечието на компанията пролича, че компанията и в момента изкупува свои облигации с цел да намали дълга си. "В случая не можем да говорим за стратегия, а за наличие на благоприятни пазарни условия, в резултат на които са осъществени сделки по изкупуване на собствени облигации", обясниха това поведение за в. "Пари" от "Петрол" и допълниха, че на този етап нямат намерения за следващи такива действия.Решението на СГС отваря нова фронтова линия в спора между Ершов и Събев за контрол над групата "Петрол". В дружеството предстои да се свика и ново общо събрание на акционерите, на което по предложение на управителния съвет ще бъдат гласувани нови промени в устава на компанията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK