ЕК одобри въвеждането на  данък върху финансовите транзакции от 2014 г.

Европейската комисия одобри плана за въвеждане данък върху финансовите транзакции от 2014 г., който беше представен от председателя на европейската комисия Жозе Мануел Барозу в годишната му реч "За състоянието на Съюза" пред Европейския парламент. Предложеният данък ще бъде в размер от 0.1% за облигациите и акциите и 0.01% за дериватите. Данъкът е насочена към банки, инвестиционни посредници, застрахователни компании, пенсионни фондове, брокери и хедж фондове, наред с други видове на финансовите дружества, поясняват от ЕК. Според комисията данъкът "ще гарантира, че финансовият сектор допринася равностойно  по време на фискалната консолидация".


Предвижда се новият налог да бъде въведен в целия ЕС от 2014 г. Въвеждането обаче трябва да бъде одобрено с единодушие, което означава, че всяка страна членка ще може да наложи вето на предложението. "През последните три години страните членки на ЕС представиха на финансовия сектор помощи и осигуриха гаранции за 4.6 трилиона EUR. Днес дойде време финансовият сектор да върне дълга си към обществото", заяви Барозу при представянето на плана пред ЕП.


Въвеждането на налога трябва да ограничи спекулативните операции и ще попълни европейския бюджет с 57 млрд. EUR годишно. Проектът за облагане на финансовите транзакции предизвика бурен дебат в ЕП. Според мнозина евродепутати подобен инструмент може да доведе до положителен резултат, само ако бъде наложен в целия свят. Барозу изрази подкрепа и за емитирането на съвместни еврооблигации, но само след като страните от еврозоната одобрят засилване на съвместната икономическа политика.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK