Наемите на офиси в Москва и Лондон поскъпват

Наемите на офиси клас А на повечето пазари в Европа, Средния Изток и Африка (ЕМЕА) отчитат стабилизиране на нивата през първата половина на 2011 г., показва проучване на международната консултантска компания Colliers International.


От картата, която показва наемните нива, възвръщаемостта и свободните площи в ключови градове в региона става ясно, че повечето пазари в Западна и Централна Европа, Скандинавските страни, Прибалтийските републики и Русия регистрират запазване или увеличение на наемните нива. Най-съществен е ръстът в Москва (11%), Санкт Петербург (10%) и Западен Лондон (10%). В софия обаче се отчита спад от 8%. С толкова поевтиняват наемите и в  Дубай, а в Атина – със 7%. Основната причина за спада е в гръцката столица е слабото търсене, а в София и Дубай - увеличеното предлагане на офис площи.


Столиците с най-високи нива на свободни площи в района на Централна и Източна Европа са Белград (27%), София (26%) и Будапеща (25%). Същевременно, София запазва стабилни нива на възвръщаемост от 9%, идентични с тези в Загреб и Белград, но по-високи от тези в Букурещ и Будапеща, кадето те са 7.75%.
Според доклада на Colliers пазарите в Абу Даби и Русия (Москва и Санкт Петербург) отчитат най-голямо подобрение на доходността, докато в Лисабон, Минск и Дубай тенденцията е негативна. При последния спадът е от 13% на 10%. Основната причина е свръхпредлагането на офис площи в града. Абу Даби, Брюксел и Прага вероятно ще отчетат положителни тенденции през идните месеци в резултат на разширяване на полезрението на инвеститорите, които до момента се концентрираха основно върху ключовите пазари, пише в доклада.


При повечето градове в региона на ЕМЕА тенденцията през близките 12 месеца е за задържане на наемните нива, а в Лондон, Москва, Мюнхен и Стокхолм наемите на офиси клас А ще нараснат. Наемите в Дубай и София вероятно ще отчетат допълнителен спад, като изключение ще правят сградите с добро местоположение, разнообразни услуги и качествено управление.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK