Барозу: ЕС се изправя пред най-голямото си предизвикателство

Ръководителя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви пред евродепутатите, че Гърция ще остане в еврозоната, но Съюзът е изправен пред "най-голямото си предизвикателство". В годишното си обръщение за състоянието на Общността Барозу призова за търпение по отношение на гръцката дългова криза като предупреди, че "това не е спринт, а маратон".


Коментарът на Барозу за оставането на закъсалата балканска страна в еврозоната бе пострещнат с аплаузи в Европейския парламент в Страсбург. "Гърция трябва да изпълни задълженията си цялостно и своевременно. На свой ред останалите членки на еврозоната поемат ангажимент да подкрепят Атина и една друга", добави Барозу. 


Говорейки за мащаба на кризата, ръководителя на ЕК констатира, че ЕС е и изправен пред най-голямото предизвикателство в историята си. Според него обаче е едновременно възможно и нужно то да бъде преодолено. Барозу призова за по-силно централно управление на ЕС, тъй като според него алтернативата е "повече фрагментация". "Смятам, че това ще бъде кръщение с огън за едно цяло поколение", емоционално заяви той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK