Бизнес климатът остава без промяна през септемви

Общият показател на бизнес климата през септември 2011 г. запазва нивото си от предходния месец, като понижение на показателя се отчита единствено в строителството. Това показват резултатите от последните анкети на Националния статистически институт (НСИ).


През септември показателя за
бизнес климата в промишления сектор
е с 0.2 пункта над равнището си през август, отчитат от НСИ. Регистрира се известно подобрение на осигуреността на производството с поръчки от чужбина, което обаче не е съпроводено с увеличени очаквания за дейността на предприятията през следващите три месеца. По-скоро отражението е в намаление на равнището на запасите от готова продукция. Според анкетираните основните проблеми за развитието на бизнеса в отрасъла продължават да бъдат несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене, които през септември засилват отрицателното си въздействие.


Най-песимистични отговори са давали работещите в
строителството
, поради което показателя за бизнес климата в този сектор спада с 1.4 пункта. Главната причина е изместването на очакванията на предприемачите за бизнес състоянието на предприятията от "по-добро" към запазване на същото бизнес състояние през следващите шест месеца. Подобни по-резервирани очаквания се наблюдават и по отношение на строителната активност, информира НСИ. Що се отнася до оценките за настоящата активност на строителните предприятия, балансовата стойност на показателя, макар и с известни колебания, трайно се покачва, достигайки най-високата си точка от февруари 2009 г. насам. През септември анкетата в строителството отчита и увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащането.
Бизнес климатът при
търговията на дребно
не отчита промяна, а очакванията за продажбите и поръчките към доставчиците през слдеващите три месеца остават оптимистични. Основният фактор, затрудняващ бизнеса отново е несигурната икономическа среда. През септември рязко се засилват финансовите проблеми на предприятията, като само за един месец относителният дял се повишава от 15.3 на 45.2%.


През септември бизнес климатът в сектора на
услугите
отбелязва леко покачване от 0.6 пункта, в резултат на малко по-добрите оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията. По-благоприятни са и оценките за настоящото търсене на услуги, но очакванията за следващите три месеца са по-песимистични. В никой от секторите не се предвижда повишаване на продажните цени през следващото тримесечие.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK