Bloomberg: Планът на Обама за борба с безработицата може да предотврати връщането на рецесията

Според проучване направено от Bloomberg планът на американския президент Барак Обама да вложи 447 млрд. USD в създаването на нови работни места може да предотврати опасността от рецесия, предава американската агенция. Законопроектът внесен за разглеждане в Конгресa този месец, може да увеличи БВП на страната с 0.6 процентни пункта през следващата година, като добави или запази 275 000 работници на работна заплата. Програмата според икономистите ще намали нивото на безработица с 0.2 процентни пункта през 2012 г.


Анализът на експертите е по-нисък от прогнозите, които министъра на финансите Тимъти Гайтнър прави за ръст от 1.5 процентни пункта в БВП. Въпреки това планът се очаква на Обама да акумулира достатъчен електорат на следващите президентски избори, като си осигури втори мандат.


През 2013 г. се очаква да бъдат създадени нови 13 000 работни места, като достигнат общо 288 000 през следващите две години, сочат още данни в изследването. Според Министерството на труда за последните 12 месеца  работодатели са наели общо 1.26 млн. души.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK