Приет е национален план за инвестиции до 2020 г.

Министерски съвет прие днес Национален план за инвестиции за периода 2013-2020 г. Кабинетът одобри и Заявление за предоставяне на безплатни квоти за емисии през преходния период 2013-2020 г. и определи представителен орган на заявлението пред Европейската комисия.


В Директива 2009/29/ЕО са указани основните параметри на търговията с емисии за периода от 2013 до 2020 г. Всички квоти за производството на електрическа енергия ще се купуват от инсталациите чрез търг.Ще бъде възможно и разпределяне на безплатни квоти на преходен принцип на инсталации за производство на електрическа енергия при дадени условия. България също може да използва от тази възможност. Така сектор "Електропроизводство" ще се прехвърли постепенно от безплатни квоти към квоти чрез участие в търгове. За сметка на това всяка инсталация в "Националния план за инвестиции за периода 2013 - 2020 г." ще трябва да изпълнява проекти, струващи колкото предоставените безплатни квоти. Дерогацията се очаква да има положителен социален ефект - чрез нея ще бъде избегнато рязко повишаване на цените на електроенергията и ще се намали рискът от рязко влошаване на конкурентоспособността на българската икономика.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK