Книгоиздатели и библиотеки ще могат са получат над 2 млн. лв. през 2011 г.

Финансирането може да бъде осигурено от три програми, съобщават от Минстерството на културатаПрез 2011 г. Министерството на културата е осигурило възможност за финансиране на книгоиздаването и библиотечното дело в страната по три програми. Общата стойност на финансирането за тази година е над 2 млн. лв., съобщават от ведомството.


По програма "Помощ за книгата", насочена към издаване на нови книги, подкрепа и популяризиране на български книги досега са разпределени и изразходвани 191 250 лв. Одобрени са проекти за подпомагане дейността на народните читалища на стойност 1 589 695 лв. от държавния бюджет, като по-голямата част от сумата е предназначена за попълване на фондовете на читалищните библиотеки.


Предстои и обявяване на нова сесия по програма "Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност". По нея между регионалните и големите градски библиотеки ще бъдат разпределени 500 000 лв., за дообогатяване на фондовете им от нови заглавия и други съвременни информационни източници.


Освен по тези проекти, култрното министерство е партньор в проекта на ООН "Глобални библиотеки – България", който финансира чрез субсидия в размер на 15 млн. USD от Фондация "Бил и Мелинда Гейтс" български библиотеки в цялата страна.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK