Правителството одобри втория национален план за енергийна ефективност

Министерски съвет прие днес втория национален план за енергийна ефективност 2011 - 2013 г. Той предвижда към 2013 г. да бъдат спестени горива и енергии в размер на 6% от средната стойност на крайното енергийно потребление за периода 2001 - 2005 г. Тази цел възлиза на 4 860 GWh годишни спестявания на горива и енергии.


Целта на плана е да се повиши ефективността при крайното потребление на енергия, което ще намали зависимостта от внос на енергоносители, ще доведе до намаляване на емисиите от въглероден диоксид и други парникови газове, а така също ще стимулира иновациите и конкурентноспособността на българската икономика.


Според изискванията на Директивата за подобряване на енергийната ефективност в България се предвижда през периода от 2008 г. до 2016 г. енергийните спестявания да достигнат 9% спрямо средното крайно потребление на енергия за периода 2001 - 2005 г., съобщиха още от МС.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK