Пътят към свободната икономика

Пътят към свободната икономикаСпоред Лорънс Рийд чрез образование хората могат да накарат политиците да тръгнат в правилната посокаДо момента Лорънс Рийд - или както всички го наричат, Лари - е посетил 69 държави на шест континента, което му спечелва прозвището "защитник на каузата на свободата". Той популяризира идеята за индивидуалната и пазарната свобода като предпоставка за развитие на успешно общество.Първата визита на американския икономист в България започна във вторник вечерта (27 септември) с лекция на тема "Седем принципа за целесъобразна обществена политика", с които той стана особено популярен. Според него това са издържалите на времето стълбове, върху които се гради свободната икономика. Лекцията на Рийд се организира от Института за пазарна икономика и стана повод да се срещнем с него. От разговора проличава, че в ситуацията на масови протести и изкуствено разпалено етническо напрежение покрай събитията в Катуница си заслужава българското общество да поразсъждава върху принципите на Рийд и да търси начините за прилагането им тук.


- Господин Рийд, посветили сте огромна част от живота си на популяризирането на идеята за свободата, какъв смисъл влагате в това абстрактно понятие?


- Всеки индивид е независим и уникален и свободата е правото му да живее живота си, без никой да оказва натиск от какъвто и да било аспект - икономически, политически или социален.За мен свободата е липсата на прилагане на сила. В обществата ни винаги ще се налага използването на сила, но това трябва да става само за да се потисне всеки опит за бъдещото й прилагане.
- Седемте принципа, за които говорите, звучат правилно на хората, които идват на вашите лекции, но как това послание да стигне до тези, които наистина управляват държавите ни?


- Трябва да разпространяваме тези идеи сред хора от всички класи в обществата ни. Със сигурност ще ни отнеме доста време да стигнем до политиците, но безспорно образованието е най-успешният начин за промяна. Ако идеите ни станат популярни и модерни, политиците няма да имат успех в публичното пространство, без да ги следват. Време е обществото да започне да задава неудобни въпроси на управляващите и за целта то трябва да бъде образовано - с надеждата политиците да го последват.


- Вие сте последовател на австрийската икономическа школа, която е основана в голяма степен на индивидуализма. Помагат ли ви принципите й в работата ви?


- Обществото е абстрактно понятие, зад което всъщност се крие сбор от индивиди. А неговият глас са всъщност идеите на активните в тази група. Във връзка с това, за да достигнеш до обществото, трябва да обърнеш внимание на отделния човек. Образованието доста често означава да промениш мисленето на един човек, но понякога това е достатъчно да доведе до още по-значими промени.


- В днешно време виждаме все по-свиреп капитализъм, а социалните и дори левите идеи стават все по-популярни. Какво ще се получи от това "съжителство"?


- Битката между тези, които централизират властта и прилагат сила срещу сънародниците си, и останалите, които търсят мира и личната свобода, не е от вчера. Ако идеите за държавната намеса в живота на хората продължат да се разпространяват, нова тъмна ера ще надвисне над обществата ни. Историята и икономиката са доказали, че тези идеи са порочни и са в разрез с изначалната свобода на индивида. Тук е мястото да наблегна и на моралната страна на свободата.Пазарите и хората са свободни, защото не съществуват само за да произвеждат изобилие от стоки - те са начинът, по който може да се осигурят човешката природа и човешките права. Всяка система, която се опитва да ни убеди, че сме еднакви, е обречена на провал. Най-моралната система е тази, която помага на хората да бъдат такива, каквито са, без това да вреди на останалите.


- Можете ли да споделите пример за промяна, вдъхновена от вашата работа?


- Преди десетина години един мой добър приятел беше учител в много бедна част на Западна Кения, доста далеч от основните градове. Той попадна на литература, посветена на свободата, и в продължение на няколко години си кореспондирахме. Впоследствие започна да преподава тези идеи в часовете си и тъй като училището беше държавно, последваха проблеми с администрацията и останалите учители, а в крайна сметка го уволниха.Това не го спря. Нещо повече, накара го да види своя шанс именно в свободата. Заедно с жена си се премести в столицата Найроби, където основа първия мозъчен тръст в Източна Африка. Шест-седем години по-късно организацията му оказва влияние не само в Кения, но и из цяла Африка. Това е пример за един млад човек, който едва ли е изкарвал повече от 2000 USD годишно като учител, но заради идеите за свобода сега е президент на обещаваща организация, която може да повлияе положително на политиката, надявам се, в цяла Африка.


-----


Кой е Лари Рийд?


Лари Рийд е изтъкнат икономист и президент на Фондацията за икономическо образование от 2008 г. насам. Той е основател и в продължение на 20 години президент на неправителствения изследователски и образователен Център за обществена политика "Макинак". Като журналист на свободна практика е автор на повече от 1000 публикации във вестници, списания и журнали в САЩ и в чужбина. Автор е и на пет книги.


-----


Седемте принципа


за целесъобразна обществена политика1 Свободните хора не са равни, а равните хора не са свободни.2 Когато нещо ти принадлежи, ти се грижиш за него. Ако е ничие или е общо достояние, тогава състоянието му се влошава.3 Целесъобразната политика изисква да се вземат под внимание дългосрочните ефекти за всички, а не само краткосрочните ефекти за неколцина.4 Когато поощрявате, получавате повече. Когато обезкуражавате, получавате по-малко.5 Никой не харчи чуждите пари така внимателно, както своите собствени.6 Правителството не може да даде никому, ако първо не вземе от друг, а ако едно правителство е достатъчно голямо, за да ви даде всичко, то същевременно е и достатъчно голямо, за да ви вземе всичко.7 Свободата е същественото.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK