Ernst&Young: През 2011 г. България ще отчете само 2.2% ръст на БВП

В края на 2011 г. България ще отчете 2.2% ръст на БВП, прогнозират експерите на световния лидер в сферата на одита, данъчните и финансовите консултации Ernst&Young. Прогнозата им е сравнително ниска, тъй като отчита негативното влиянието на няколко фактора - рязкото влошаване на перспективите за Европейския съюз (ЕС), който е основен експортен пазар на България, продължаващата слабост на потребителските разходи и високото ниво на несигурност пред бизнеса. За сравнение правителството бе заложило 3.6% ръст на БВП.Фактори и ефекти


Износът показа много добри резултати през 2010 г., но очакванията са за забавяне на темпото до под 10% тази година и до 5.5% през 2012 г., под растежа на вноса, коментират от Ernst&Young. На вътрешния пазар възстановяването е слабо основно поради високата инфлация в началото на годината и притиснатите домакинските бюджети. В резултат на това, очакванията за потребителските разходи са да нарастнат само с 1.2% през 2011 г. 


Ефектът от рецесията, продължава да тежи върху домакинските разходи и доверието на потребителите не е на по-добри нива от тези от средата на 2010 г., и доста надолу в сравнение с тези, наблюдавани преди глобалната криза, казват анализаторите. Високата инфлация, която достигна 5.6% през март, а през август все още беше на нива от 4.1%, поставя допълнителен натиск върху потребителските разходи. Само ако външната среда не спре да се влошава, заетостта трябва скоро да започне да се покачва, а инфлацията да продължи да намалява постепенно, коментират експертите на Ernst&Young. В резултат на това се очаква разходите на домакинствата да нарастнат с над 3% през 2012 г., след очакваното повишаване на малко под 1% тази година. Заедно с повишените инфраструктурни разходи, това би могло да доведе до ръст на БВП от 2.6% през 2012 г.
Лоши очаквания и за еврозоната


Според есенната прогноза на Ernst&Young за еврозоната към момента има страх от нова вълна държавни дългове, а заплахата от рецесия се повишава с всеки изминал ден. В комбинация с почти блокирания растеж от лятото и по-малко благоприятната международна среда, очакванията са растежът на БВП в еврозоната да падне до “анемичните” 1.1% през 2012 г. Прогнозата за 2011 г. бе намалена от 2% до 1.6%. И всичко това при условие, че се направи цялостно преструктуриране на гръцкия дълг, а останалите проблемни страни бъдат подкрепени, акцентират анализаторите. Ако не бъдат предприети спешни действия, има 35% шанс еврозоната да се върне към рецесия, изчисляват експертите от консултантската компания. Оттам отбелязват още, че за да се предотврати нарастващата криза, основните държави членки трябва да поемат ангажимент за силен фискален съюз. Прогнозата вече алармира, че повишаването на лихвените проценти през април и юли беше грешка. Сега, за да насърчи растежа в региона, ЕЦБ трябва да подходи агресивно и да намали лихвените проценти, препоръчват още от Ernst&Young.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK