Samsung сключи споразумения за сътрудничество с Intel и Microsoft

Вторият най-голям производител на смартфони се опитва да намали зависимостта си от GoogleSamsung сключи споразумения за сътрудничество с Intel и Microsoft. Основната им цел е корейската компания да подсили позициите си на пазарa на смартфони, където тя е на второ място по продажби след калифорнийския гигант Apple, съобщава Reuters.


Samsung и Microsoft


Сделката с Microsoft включва споразумение, според което Samsung ще разработва и рекламира смартфони с операционната система Windows Mobile. Друга част от споразуменията е договорката за обмен на патенти. До момента Samsung е произвеждала телефони със софтуера на Microsoft, но всъщност лидерската позиция компанията получи благодарение на богата си гама продукти използващи Google Android.
Samsung и Intel


По-рано в сряда две софтуерни групи работещи с Linux, едната подкрепена от Samsung, а другата от Intel, обявиха, че обединяват сили, за разработването на нова операционна система за мобилни телефони и други устройства. Споразумението между LiMo Foundation и Linux Foundation ще доведе до сливане на мобилните операционни системи LiMo и Meego, а резултатът ще е нова система с името Tizen, с която компаниите се надяват да придобият по-голяма подкрепа от индустрията и потребителите. Въпреки това анализаторите вярват, че това ще бъде борба за новата система.


Преструктуриране на пазара


Сделките, които Samsung сключи, са ясен сигнал, че компанията иска да намали зависимостта си от Android, въпреки че голяма част от успеха на смартфоните Samsung се дължи именно на продукта на Google. Основната причина е, че Google купи мобилното подразделение на Motorola през август в сделка на стойност 12.5 млрд. USD.


Моментните лидери на пазара - iOS на Apple и Android, са жестока конкуренция за десетките операционни системи, които се нуждаят от широка подкрепа от  производителите и разработчиците на софтуер, за да могат да получат пазарен дял.


Нийл Малтън от Strategy Analytics коментира, че голямата надежда за малките операционни системи е големите оператори да се притеснят от Android и да "вземат решението съзнателно да подкрепят конкурентни платформи, с които да ограничат голямото влияние на Google на мобилния пазар".


Моментно положение


По-рано през годината Nokia, все още най-големият производител на телефони, изостави собствената си операционна система Symbian, след сделка с Microsoft, според която новите модели на финландската компания ще използват Windows Phone. В същото време платформата на редмъндския гигант има пазарен дял от 2-3%, LiMo и Meego имат по-малко от процент всяка, докато над 50% от телефоните в света са с операционната система на Google.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK