Застраховките "Живот" имат само 15% пазарен дял

Животозастраховането в България е много слабо развито и делът му от общия премиен приход в сектора е едва 15%. Това заяви Борислав Богоев заместник-председателят на Комисията за финансов надзор, направление "Застрахователен надзор" по време на дискусия за състоянието на сектора, организирана от в. "Пари". Според Богоев един от проблемите на този пазар е подходът полицата "Живот" да се слага в пакет с други услуги, например кредити. "Логиката на животозастрахователните продукти не трябва да се пробутва между други продукти", посочи Богоев. 


Застраховката "Живот" е уникален инструмент, чрез който един служител може да бъде задържан, мотивиран и привлечен в конкретната фирма. Това коментира Светла Несторова, изпълнителен директор и председател на УС на ЗАД "Булстрад Живот Виена Иншурънс груп".


Застрахователна култура у нас има, но тя се повишава бавно, каза доц. д-р Ирена Мишева, декан на Академична програма "Застраховане, финанси и счетоводство във ВУЗФ.
Джордж Цаконас, генерален мениджър на "Метлайф" в България и Кристоф Цетл, председател на УС на "Граве" Сърбия разказаха за добрите практики в сектора в Централна и югоизточна Европа. Паралелът със сръбския пазар показа, че от слабо пазарно проникване на животозастрахователните продукти страдат доста държави в региона. Животозастраховането в Сърбия например има дял от 16.4%, което е близо до резултатите на България.


Повече по темата в утрешния борй на в. "Пари"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK