През 2010 г. България е докладвалапред ЕС за нередности с еврофондовеза около 27 млн. EUR

За изминалата година България е докладвала пред ЕС за възможни нередности със средства от европейските фондове за общо над 27 млн. EUR. Това се посочва в годишния доклад на Еврокомисията за защита на европейските средства и за борба с измамите, цитиран от БТА. Докладът е бил представен днес пред  журналисти в Брюксел от генералния директор на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ Джовани Кеслер.


В областта на земеделието София е докладвала за 94 нередности, свързани с финансиране за малко над 4.4 млн. EUR. По кохезионната политика са съобщени 66 нередности за близо 21.4 млн. EUR. В сферата на собствените ресурси са докладвани 50 нередности за около 1.5 млн. EUR. Така общо докладваните нередности са били 210, за около 27.3 млн. ЕUR.


Сред страните с най-много съобщени нередности в посочените сектори са Италия (1706), Испания (1491) и Германия (1466). През изминалата година Брюксел е проверявал общо 13 631 възможни злоупотреби за малко над 2 млрд. EUR в трите разглеждани сфери. В периода от 2002 г. до 2010 г. България е съобщила по всички предприсъединителни програми на ЕС 798 случая на възможни нередности. Ако те бъдат потвърдени, се предвижда възстановяване на около 39 млн. EUR, става ясно от доклада.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK