Парламентът не спря даренията за МВР

Депутатите решиха, че МВР и занапред ще може да получава дарения. Със 17 гласа "за", 59 - "против" и 13 въздържали се, парламента отхвърли предложението на Христо Бисеров от ДПС даренията да отпаднат като приходно перо в бюджета на вътрешното ведомство, а то да бъде само на бюджетна издръжка, съобщава БТА.


За първите 6 месеца на тази година даренията за Вътрешното министерство са на стойнсот 3.8 млн. лв.
От тях по сметките на министерството от общините са постъпили дарения за 141 249 лв., от държавни институции - 132 126 лв., от търговски дружества с държавно общинско участие - 2.5 млн. лв., от които 2 млн. лв. са от фирма, изцяло собственост на МВР. За същия период даренията от физически лица са за над 1 млн. лв.


"Не може МВР да получава пари от бюджетни организации и не е нормално една трета от даренията да са от физически лица",
мотивира предложените от него промени в закона Христо Бисеров. "Абсурдно е и министерството да има фирма, чиято единствена задача е да дарява вътрешното ведомство. Оказва се, че частни лица даряват, за да получават закрила", коментира още той. "Ако измененията бъдат приети, ще доведат до невъзможност МВР да бъде бенефициент по международни програми", констрира заместник-министърът на вътрешните работи Димитър Георгиев. Той посочи, че в момента във ведомството постъпват средства по програма за солидарност по управление на миграционните потоци и те се завеждат именно като дарения.


Той обяви още, че от началото на октомври ще бъде открит и специален сайт-публичен регистър, в който ще се вписват основните реквизити по договорите за дарения. По думите на Георгиев даренията за МВР са намалели с 40% от началото на годината. Той добави, че няма информация ведомството да е субсидирано от фирми, свързани с Кирил Рашков или от хора от неговото обкръжение.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK