Бундестагът одобри разширяването на европейския спасителен фонд

Германският парламент одобри новите правомощия на кризисния фонд на еврозоната днес. До последния момент обаче имаше съмнения дали Ангела Меркел ще събере достатъчно гласове, за да преодолее противниците на тази мярка, които са протеснени от евентуална поредица от финансови спасявания на страни като Гърция.  Долната камара на парламента - Бундестага, одобри засилването на Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС), като само 85 от депутати гласуваха против, 523 го одобриха, а трима се въздържаха. Промените в EFSF бяха подкрепени от управляващите и отосновните опозиционни партии.


От коалицията на управляващите "за" са гласували 315 депутати, което сочи, че не се е наложило канцлерът да разчита на гласове от опозицията. По-рано около 20 от проправителствените депутати заплашиха да гласуват срещу проекта. Ако предложението бе минало благодарение на социалдемократите и зелените, това щеше сериозно да подкопае авторитета на Меркел и възможността и да въведе нови мерки в борбата с дълговата криза.


Канцлерът успя да убеди депутатите, че парите на данъкоплатците няма да бъдат пропилени чрез подкрепата за спасителните мерки. Тя обаче не успя да отрече опасенията, че средствата ще бъдат загубени, ако - както пазарите все повече се опасяват - Гърция фалира.  С приетия законопроект се увеличават гаранциите, предоставени от Германия за ЕФФС, от 123 млрд. EUR на 211 млрд. EUR. Критиците на тази мярка в Бундестага обаче изтъкват, че вече е ясно, че това няма да е достатъчно и от данъкоплатците ще бъде искано още. Това впечатление беше подсилено от скорошни разговори в Международния валутен фонд за необходимостта ЕФФС да бъде засилен още повече - чрез повишаване на капитала и ускоряване изграждането на постоянната схема, която трябва да го замени в средата на 2013 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK