ЕК иска обяснение как прилагаме директивите в енергетиката

Европейската комисия е изпратила писмо до София, в което  настоява да получи информация как страната ни прилага  европейските директиви в енергийния и газовия сектор. Това съобщи пресофисът на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, цитиран от БТА. Говорителите на комисаря уточняват, че това е първа фаза от предприемане на наказателна процедура и за нея не е било съобщено по-рано днес, защото процедурата "писмо за формално известяване" обикновено не се оповестява. Те казаха това в  отговор на въпрос защо тази информация не е била публикувана  по-рано днес при представянето на пакета наказателни процедури срещу 24 от 27 държави в ЕС, където България не бе спомената.


Сътрудниците на комисаря са уточнили, че до този момент София не е изяснила как прилага в българското национално законодателство европейските директиви в посочените сектори. ЕК обяви днес наказателни процедури срещу 18 държави заради монополи в газовия и електроенергийния сектор. До началото на март всички страни от ЕС трябваше да приложат в законодателството си наредби за разделяне на собствеността на производствената дейност и доставката на енергия от преносните мрежи на тяхна територия. Комисията реши  днес да започне наказателни процедури срещу 17 страни в сферата  на електроенергията и срещу 18 - в газовата сфера. Процедурата предвижда налагане на глоби за държавите, които не съобразят националното си законодателство с европейските изисквания.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK