ЕК подготвя резолюция за приемането ни в Шенген

Европейският парламент подготвя резолюция за присъединяването на Румъния и България към Шенгенската зона, съобщи БНР.В проекторезолюцията, която ще бъде предложена за гласуване на 12-13 октомври в Брюксел, се посочва, че ЕП призовава всички страни от ЕС да спазват своите ангажименти във връзка със законовата рамка на европейския блок, отнасяща се до критериите за приемане в Шенгенската зона и да се откажат от националния популизъм.


Резолюцията е изготвена след забавянето на окончателното гласуване по приемането на Букурещ и София в Шенген заради съпротивата на Холандия и Финландия по време на срещата на вътрешните министри на страните от ЕС на 22 септември.


Документът препоръчва страните-членки да вземат решение за разширяването на Шенгенската зона с приемането на България и Румъния.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK