Нобеловата награда за медицина беше връчена на Бойтлер, Хофман и Стайнман

Брус Бойтлер, Жул Хофман и Ралф Стайнман си носителите на тазгодишната Нобелова награда за медицина или физиология. Тримата получават отличието за работата си върху по-доброто разбиране на имунната система, предаде БНР.


Стокхолм. Бойтлер и Хофман са направили пробиви в изледването на вродения имунитет, а Стайнман - в действието на дендритните клетки и ролята им в механизмите на наследствения имунитет. "


По-късно стана ясно, че  канадският учен Ралф Стайнман е починал на 30 септември, буквално няколко дни преди да получи престижния приз.
Нобеловият комитет няма да избира нов лауреат на мястото на починалия Стайнман, предадоха световните агенции."Правилата са такива, че не може наградата да бъде връчвана посмъртно. Сегашната ситуация е уникална, тъй като награденият е починал буквално няколко часа преди взимането на решението. Няма да бъде избиран нов лауреат. Решението ни е окончателно. Предстои да бъде решен въпросът с връчването на премията", посочват от комитета. Тазгодишните Нобелови лауреати промениха коренно нашето разбиране за имунната система, като откриха ключови принципи за нейното активиране", пише в изявлението на Нобеловия комитет, цитирано от БНР.Бойтлер от САЩ и Хофман от Люксембург си поделят едната половина от наградата на стойност 1,46 млн. USD. Стайнман от Канада е възнаграден с другата половина. Кралския Каролински медикохирургичен институт в Стокхолм, Швеция е органът, който определя лауреатите. Наградите се връчват от краля на Швеция на церемония в Стокхолмската концертна зала.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK