Симеон Дянков: БДЖ ще получи заема от Световната банка, когато може да си плаща поне лихвите

Влошената икономическа ситуация е една от причините финансовото министерство да не отпуска мостовото финансиране за БДЖ и да задържа необходимите документи за одобряване на държавногарантирания заем от Световната банка. Това съобщи вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков след среща в Министерски съвет с премиера Борисов, транспортния министър Ивайло Московски, ръководството на БДЖ и синдикатите. По думите на Дянков когато заемът е бил договарян в средата на годината, прогнозите за икономическото развитие са били много по-положителни. Променената ситуация в световен мащаб през последните месеци ще направи по-трудно обслужването на новия заем от страна на държавата, така че засега БДЖ ще трябва да се опита да покрива заемите си с вътрешни ресурси, като например продажба на скрап, заяви министъра. "БДЖ има 800 млн. лв задължения, които не са обслужвани от 2007 г. Единствено предишния заем от Световната банка, който също е държавногарантиран се обслужва от финансовото министерство, изтъкна Дянков. Според него новия заем от Световната банка в крайна сметка ще бъде взет, но не и преди БДЖ да подобри финансовите си резултати така, че поне да може да обслужва лихвите по старите си задължения.


От своя страна синдикатите отново заплашват със стачки, заради неуспешните преговори за нов колективен трудов договор и несъгласието им с аутсорсването на дейности като почистване, охрана и колетна дейност, благодарение на което персонала на БДЖ трябва да бъде намален с повече от 800 души. "Има нужда от преглед на изпълнението на меморандума за развитие на железопътния транспорт. Има нужда от преглед на всички параметри, на мостовото финансиране, заема от Световната банка, капиталовите трансфери от бюджета", заяви след срещата президентът на КНСБ Пламен Димитров. Предвижда се в петък да се проведе втора среща на социалните партньори, на която да бъдат обсъдени мерките, които да се предприемат в железниците.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK