Газпром е готова да доставя синьо гориво на Турция чрез частни доставчици

на Турция чрез частни доставчициТова коментира Александър Медведев след като през уикенда стана ясно, че турската държавна компания Боташ може да не поднови договора си с руския газов гигант Ако бъде прекратен договорът с турската държавна компания Боташ, Газпром е готова да доставя синьо гориво на турския пазар чрез частни доставчици, каза заместник-председателят на управителния съвет на Газпром и шеф на Газпромекспорт Александър Медведев, цитиран от БТА.


."Виждаме, че промишлените и търговските потребители в Турция имат нужда от газ, доставяна по западния коридор", заяви вторият човек в руския газов монополист."Ако договорът - с държавната компания Боташ - не бъде продължен, имаме готовност да доставяме тези обеми на съществуващите и новите партньори - частни компании за по-нататъшно транспортиране до крайните потребители на турския пазар", каза Медведев пред журналисти.Министърът на енергетиката на Турция Танер Йълдъз обяви в събота, че Анкара планира да не поднови договора с Газпром, следкато не е успяла да получи от руската страна отстъпка от ценатана внасяния газ. Останалите двустранни договори остават в сила.Русия е най-големият вносител на газ в Турция (с дял от 60 процента), следвана от Иран.През 1986 година Анкара и Москва подписаха първия си договорза доставка на руски природен газ. Според него Русия трябваше да достави 6 милиарда куб. метра газ през "западното трасе" презУкрайна, Румъния и България.Този договор изтича през декември.Русия доставя природен газ на Турция и през газопровода Син поток под Черно море, чиято експлоатация започна през 2002 година.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK