Вече всички спешни телефони са към единния номер 112

Според МВР това ще подобри управлението на сигналите, но има съмнения за забавяне в реакциитеОбажданията към спешните телефони 150 (спешна медицинска помощ), 160 (пожарна) и 166 (полиция) вече се пренасочват  към единния европейски номер 112. Старите телефони продължават да функционират, но когато бъдат набирани, обажданията постъпват в центровете на 112.


Това води до централизиране на обслужването на всички спешни повиквания в страната, тъй като информацията за тях вече постъпва на едно място - в центровете на 112, обясниха от Министерството на вътрешните работи. По този начин сигнализирането и активирането на компетентните служби се оптимизира и се подобрява координацията между тях. Те ще управляват и координират по-добре работата на своите ресурси и екипи. На тази база ще се проследява цялостният трафик на спешните повиквания, ще се анализират различни показатели и характеристики на тези повиквания и ще се събира статистическа информация за работата на отделните служби.


Според данните на МВР в националната система 112 досега на денонощие са постъпвали средно около 8000 сигнала, след пренасочването са около 22 000, а след обединяването с трите спешни телефона се очаква техният брой да достигне 25 хил. - 26 хил. Системата е оразмерена да поеме този трафик - спешните обаждания се обслужват денонощно от 320 оператори.Преди дни обаче директорът на 112 Стоян Граматиков каза, че промяната ще забави достъпа до Бърза помощ. Диспечерът в спешната помощ трябва да изслуша оплакванията на пациента, записани от колегата му от 112, и след това да разпредели екип. Понякога забавянето може да е до 10 минути, обясни Граматиков, цитиран от в. "Сега". Той добави, че диспечерите в "Бърза помощ" са обучени и имат опит да задават уточняващи въпроси, тъй като често хората, които търсят помощ за себе си или свои близки, са твърде объркани и уплашени. При 112 се действа по стандартни протоколи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK