В Гърция започва акция "белезници"

Затвор грози данъчните длъжници, чийто задължения са над  75 хил. EUR, както и за онези с просрочени задължения от над 150 хил. EURПравителството в Атина започва операция "белезници", в рамките на която смята да приложи разпоредбите в закона, предвиждащи затвор до 20 години за данъчните длъжници, съобщи БТА.Операцията е предприета под натиска на ЕС, ЕЦБ и МВФ, които водят разговори в Атина във връзка с отпускането на следващия транш заГърция в размер на 8 млрд. евро за справяне на страната с кризата. Експертите на трите институции настояват за по-ефикасна борба с данъчните длъжници. В следващите дни се очаква да бъде издадена прокурорска заповед, за да може да бъде задействана процедурата за осъждане на данъчни длъжници по бързата процедура. Присъди ще бъдат издадени за онези, които имат задължения към държавата, надхвърлящи 75 хил. EUR, както и заонези с просрочени задължения от над 150 хил. EUR.Лекари оглавяват списъка на големите длъжници в Гърция. Някои от тях са започнали да се издължават и да плащат наложените им глоби. Сред длъжниците са били открити шестима лекари, декларирали за последните четири години доходи от 6.2 млн. EUR, а в банковите им сметки били намерени скрити още 11 млн. EUR.


Списъкът се допълва от астролог с банкови влогове от над4 млн. EUR, недекларирал и едно евро пред данъчните, фризьор свлогове от 1.5 млн. EUR, строителна фирма, чийто собственици държали на влогове в банки 16 млн. EUR, както и един супермаркет с влогове от над 35 млн. EUR, чийто собственик не ев състояние да докаже произхода им. В списъка на длъжниците има още туристическа фирма, която осигурявала луксозни вили по цяла Гърция срещу наеми от 15до 30 хил. EUR на седмица без да декларира никакви доходи, като парите минавали през Лондон и след това се връщали обратно в страната под формата на приходи от чужбина.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK