Лазар Груев: Българските съдилища трябва да активизират връзките си с европейски партньори

Изводите и препоръките в доклада на Европейската комисия, оповестени на 20 юли 2011 г. следва да бъдат не само внимателно анализирани, но най-вече реализирани в съдебната практика", каза председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев на национално съвещание днес. Той подчерта, че всички институции, в частност - българският съд, трябва да участват в борбата срещу престъпността и най-вече за установяването на върховенството на закона. 


"Ако всички ние и другите институции не разберат, че това е наша българска отговорност, на българските институции и работещите в тях, то тогава механизмът няма да изиграе своята роля", каза още той.


Председателят на ВКС каза, че по делата с организирани престъпни групи от образувани общо 90 дела, са свършени 87 и от 228 подсъдими са осъдени 215. А от делата за пране на пари са образувани 11 дела и са свършени 11, а подсъдимите и осъдените са 21.
Груев призова всички български съдилища, които имат контакти, трябва да активизират връзките си с европейските си партньори във връзка със семинари, конференции или посещения за обмяна на практически опит, защото само така българското правосъдие на практика може да се равнява с европейските образци. 


Важен акцент в дейността през тази година е публичното говорене, медийния образ и коректното информиране на българското общество, за това което се случва в българските съдилища, посочи Груев. Той подчерта, че без подобно отговорно публично говорено, без честно отрзяване на това което се случва, не е възможно да вървим напред. Той даде пример със събитията около ситуацията в Катуница и "списъците с три висящи дела". Той посочи, че става дума за лица, които са регистрирани и всички тези дела трябва да приключат своевременно и да бъдат внесени в съда с обвинителни актове.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK