ПИБ отпуска кредити за покупка на имоти на търг

След като частните съдебни изпълнители твърдяха, че покупките на имоти, обявени от тях на търг с кредит е мисия невъзможна, това е на път да се промени. Проблемът е, че дори и някой да спечели търг, то той трябва в рамките на седмица за внесе пълната сума.


Първа инвестиционна банка е първата финансова институция у нас, която предлага ипотечен кредит за покупка на такова жилище. Обаче има едно силно ограничаващо условие - банката да има сключено споразумение с частния съдебен изпълнител, обявил имота на търг. Второто, и разбира се по-лесно условие е, съдебният изпълнител да има сметка в банката. Засега трезорът има подписани споразумения с по един изпълнител в София, Варна, Бургас, Шумен и др.Ако все пак харесания имот е обявен от някой от съдебните изпълнители, с които банката се е споразумяла, то бъдещ участник в търга може да кандидатства за кредит „Шанс". При него няма ограничение за отпусканата сума, но заемът трябва да е в EUR или USD. Кредитът е със срок до 30 г. и има възможност за до 3 г. гратисен период, в който се плаща само лихвата. Кредитира се до 90% от сумата за имота, който служи за обезпечение. „Останалите 10% може да се отпуснат като потребителски кредит", обясни Гергана Гераскова, зам. директор „Банкиране на дребно" в Първа инвестиционна банка. Лихвения процент за кредит „Шанс" е 7.8%.Ако обаче кредитополучателят спечели търга, а друг участник обжалва, тогава парите се връщат в негова сметка в банката. „Докато тече съдебният процес, който може да продължи 3 - 6 месеца, кредитополучателят плаща лихвите", обясни Милка Тодорова, директор „Банкиране на дребно" в ПИБ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK