Едва 4% от разходите на домакинствата са за спестявания

Само 4% от разходите на домакинствата са предвидени за спестявания, показва прочуване на ING за финансовата грамотност и поведение в България. Основното, за което респондентите биха спестявали пари е, за да се справят с неочаквани ситуации, като 23% са заявили, че спестяват за пенсиониране. Само 30% от хората в България разполагат със спестовен резерв от 1000 лв., който да се приложи в случай на спешна нужда каза главният изпълнителен директор на ING Пенсионно осигуряване Николай Стойков.


Според изследването намаляване на разходите е основното, което хората биха предприели, когато не са им останали достатъчно пари. Закъсняло плащане на сметка е най-трудната финансова ситуация, с която е трябвало да се справят през изминалата година респондентите и от четирите сегмента. Първото, което хората биха направили, ако доходът им спадне с 20%, е да започнат допълнителна работа. Основен дял все пак имат разходно спестяващите действия: спестяване на енергия и намаляване на луксозните покупки.Като цяло хората смятат, че са добре организирани що се отнася до управлението на финансите им.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK