Гражданите с изтекли документи ще могат да гласуват с удостоверение

Притежателите на документи с изтекъл срок ще могат да гласуват, ако подадат заявления за нови лични карти до 17 октомври, съобщи БНР. МВР ще издава усдостоверения, с които гражданите да гласуват в изборния ден. Началникът на дирекция "Документи за самоличност" в МВР Мария Костадинова обясни, че ако заявлението за лична карта е подадено преди 17 октомври, ще бъдат положени усилия личните карти да се издадат преди изборния ден. Ако обаче гражданинът подаде заявление по-късно и не иска бърза или експресна услуга, ще получи удостоверение за изтекла лична карта и ще може да гласува със старата си карта.


До този момент българите, които няма да бъдат допуснати за гласуване в изборния ден, са 80 000. На тях ще бъдат наложени минимални глоби, обещаха от МВР. По закон тези, които не са сменили личните си карти навреме, се санкционират със сума между 20 и 150 лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK