Бойко Борисов: С изключителни усилия работя, за да разбия монополите

Законът за конфискацията на имущество ще бъде приет, въпреки че не се приема добре от БрюкселС изключителни усилия работя, за да разбия монополите. Това каза премиерът Бойко Борисов на среща с българската общност в Прага, цитиран от агенция "Фокус". Това той коментира по повод въпрос свързан с борбата с организираната престъпност и затова, как е възможно в цяла Източна България да се разпорежда само една групировка. Той даде за пример как правителството е преобразувала военното летище в Балчик в гражданско, именно за да отнеме от монопола на варненското. Премиерът допълни, че участие в летищата на Варна и Бургас има и германската "Фрапорт".  "За да ти угодя, трябва да изгоня "Фрапорт", отговори Борисов на зададен въпрос.


Виждам решението в разбиването на монополите
- подчерта премиерът, каза Борисов. "
На "Лукойл" взехме лиценза. Варна губи монопола си като летище.
Правим концесия на пристанище Варна - знам, че в тези конкурси ще участват най-големите пристанища - Ротердам, Хамбург, Дубай порт. Единственият начин да се измъкнем от подобни хватки - е конкуренция, нови компании, разбиване на монопола. Ето у нас навлезе "Луфтханза", влезе и "Катар Еъруейз", довчера бяха само "България Еър". Това е пътят.


Законът за конфискациятаПремиерът уточни, че Законът за конфискация на имущество, придобито от престъпна дейност, ще бъде приет по начина, по който го изисква европейският доклад, въпреки че конфискация без съдебно решение не се приема добре и в самата Европа, каза премиерът.
"Аз съм поел един ангажимент - законът за конфискация на имуществото, придобито от престъпна дейност
. Има го и сега, но по начина, по който е изписан, дори в препоръките на Европейския доклад, в много държави би се приел едва ли не като връщане на комунизма. Конфискация без съдебно решение. Да, днес сме ние, няма опасност от нарушаване на демокрацията. Утре ако са други, вземат ти къщата, след две години други ти я върнат, през това време се е разрушила - кой ще я плати? Но те са вече толкова наплашени от България през тези 20 години, че казват "не, искаме да го има". Добре, ще го има; ще положим усилия, ще го приемем точно в този вид, макар че и те знаят, че това не е точно така. Във всички правови държави съдът е този, който решава дали си грешен, дали по престъпен начин е придобито това имущество или каквото и да било. Ние сега ще го приведем в действие без съдебно решение", коментира Борисов. По думите му - в България да вземеш на някой къщата или имота, всички ще ти ръкопляскат, особено, ако е на комшията. "Има, безспорно такива имоти, които ще бъдат взети, но трябва да има цяла система: публична продан - кой ще го купи? Какво ще стане, ако не го купи - кой ще го пази и с какви пари? Ако са хиляда къщи? Не е толкова лесно, когато взимаш подобни решения", коментира Борисов.
Казусът КатуницаКато знаеш, че няма да дойдеш на власт, можеш да говориш такива приказки, коментира премиерът  предложението на лидера на "Атака" Волен Сидеров за връщане на смъртното наказание във връзка със случая в Катуница. "Колегата Сидеров сега вика - "
аз съм за смъртното наказание". Кой ще те пусне в Европа?
Те дори не ни разрешават да вкараме в закона нещо, което е справедливо за всеки българин - ако завариш някой в къщата ти, че те краде, ако го утрепеш, да не носиш отговорност. Това в ЕС може да се приеме, камо ли да върнеш смъртното наказание в България. В момента, в който дойде и започне да изпълнява подобен тип обещания, изолацията, в която ще постави собствената си държава ще е толкова голяма, че ни еврофонд ще влезе, ни инвеститор ще влезе, за три месеца народът ще огладнее и ще го бие с камъни.
Има една приказка - "на бодлива крава Бог рога не дава".


За пътищата В момента ние атакуваме за около 14 млрд. EUR пари - 20% кофинансиране, това са 3 млрд. EUR или
близо 6  млрд. лв., които трябва да заделя от бюджета само за магистралите и скоростните пътища
. Има бюджет и ние се разполагаме с колкото пари има в брой в бюджета. Единственият шанс е по Програмата за селските райони, без да обещавам. Там има малко пари, трябва да проверя евентуално там да се направи. По всичко друго в момента министерствата са заявили по апликационни форми 100% от парите на Брюксел. Единственото перо, по което евентуално може да ти намеря пари, е Програмата за селските райони, каза Борисов.
Всеки ден оставям зад мен по 30 километра път - каза Борисов
.


Политиката е като футбола
Участието в президентските избори е като в Шампионската лига
- това сравнение направи премиерът Бойко Борисов. Борисов бе запитан - защо им е на ГЕРБ президентският пост и не е ли по-добре, да го спечели друга партия, за да има баланс за пред света. "Защо не питаш сър Алекс Фъргюсън - защо му е да участва в Шампионската лига? Защо не си играе само в един турнир, защо участва във всички купи, защо участват на три фронта? Защото, ако си отбор това е състезанието, участваш и биеш. Само българските отбори са така - падаш в европейския турнир и казваш "отивам и се съсредоточавам във вътрешното първенство" - коментира Борисов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK