"Атомстройекспорт": Стрес-тестове на АЕЦ "Белене" потвърдиха надеждността на проекта

Отчетът е направен от руската компания, НЕК и "Уорли Парсънс"  "Атомстройекспорт", НЕК и компанията "Уорли Парсънс" са подготвили отчета "Стрес-тестове на европейските АЕЦ след събитията в АЕЦ "Фукушима". Оценка на безопасността на АЕЦ "Белене", съобщи агенция "Фокус", позовавайки се на руската държавна компания. В него ставa ясно, че анализът на резултатите от допълнителната оценка за безопасност на АЕЦ "Белене" е показал надеждността на приетите проектни решение от гледна точка осигуряването на безопасност на най-високо ниво. В своя отчет международните експерти правят анализ на въздействието на земетресение, наводнение, екстремни климатични условия, разгледани са мерки за подобряване реагирането при тежки аварии. На основание проведения многостранен анализ и направените от международни експерти оценки, проектът "Белене" осигурява най-високото ниво на безопасност, отговарящо на всички международни норми и стандарти, и се отнася за новото поколение ядрени централи III+.


За основа на подготвения отчет са послужили Техническият проект, Междинният отчет за обосноваване на безопасността (ПООБ) и Вероятностният анализ на безопасността (ВАБ) на АЕЦ "Белене" в частта за устойчивост на централата към външни въздействия от природен характер.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK