ЕКОФИН отложи решението отпускането на следващия транш за Гърция

Финансовите министри на страните от еврозоната (ЕКОФИН) отложиха решението за следващия транш от спасителния заем за Атина, предадоха световните агенции. Страните-кредиторки искат от Гърция допълнителни икономии и още приватизационни сделки, за да запълни дупките, които се очаква да се появят в бюджета й за 2013 и 2014 г. Очаква се следващия транш от спасителния пакет за Гърция, който е в размер на 8 млрд. EUR, да бъде деблокиран най рано на 13 октомври, когато ще се проведе среща на еврогрупата. Ако не получи тази финансова инжекция, страната е заплашена от фалит.


На вчеращната среща на финансовите министри от еврозоната е била договорена формула за предоставяне на гаранции на Финландия в замяна на нейното съгласие за отпускане на нова помощ за Гърция. По думите на министър-председателя на Люксембург и председател на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер всички участници са потвърдили, че нито една страна от еврозоната, освен Финландия, не възнамерява да иска подобни гаранции.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK