75 % от търговците на Илиянци крият обороти

75 % от търговците на стоков базар Илиянци укриват обороти. Това показват резултатите от проверките на столичните инспектори на НАП през четирите празнични дни - от 22 до 25 септември. Нарушения са установени в 15 от проверените общо 21 обекта. На 15 търговци са съставени актове за неиздаване на касов бон.Данъчните са установили, че не се издават касови бележки и фактури, дори ако клиентът ги поиска. Повечето проверени търговци са декларирали месечни обороти по-ниски от наема, който плащат. А според НАП това е сигурен знак за укриване на обороти.


Проверяващите се натъкнали на търговец с месечен наем от 2000 лв. и отчетен дневен оборот от 20 лв. Без регистрация по ЗДДС били близо 50% от проверените търговци на едро. Всеки търговец, който е бил задължен, но е пропуснал да се регистрира сам ще бъде регистриран служебно от инспекторите на НАП София. Освен това, след ревизия ще му бъде начислен дължимия ДДС за времето от което е трябвало да се регистрира, заедно с всички лихви за периода на просрочие.
По време на проверките някои от търгуващите на базара се държали скандално с инспекторите, твърдейки, че  те нямат право да ги проверяват през празничните дни. Те ще бъдат поставени под постоянно наблюдение.  Проверките на стоков базар Илиянци ще продължат в почивните дни до края на годината.


Общо 72 търговски обекта са проверили инспекторите на НАП София само през празничните и почивните дни /събота и неделя/ на месец септември. В половината от тях са установени нарушения. Съставени са 30 акта за неиздаване на касови бележки и 4 за нарушения на осигурителното законодателство. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK