ЕК разследва дали "заменките" на гори са държавна помощ 


До 15-и октомври Европейската комисия очаква от българските власти информация, за да установи разликата между пазарните цени на горските имоти и административните цени, по които са осъществявани "заменките" на гори в периода 2005-2009 г. Това съобщиха от Еврокомисията, която е започнала разследване дали тези замени представляват държавна помощ, цитирана от БНР.


Няма краен срок за приключване на разследването. Ако то установи, че заменките са държавна помощ, облагодетелстваните от нея физически лица, частни дружества и общини ще трябва да върнат обратно в държавния бюджет разликата до пазарната цена.


Според жалбоподателя, който е поискал да остане анонимен, при 15 заменки, последвани от промяна на предназначението на земята и застрояване, тази разлика възлиза на 126 милиона евро. Първата жалба датира още от юли 2008 г., последвала е и втора. До днес данни в Брюксел са предоставени и от различни трети засегнати страни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK