Дилма Русеф: България и Бразилия могат да си сътрудничат земеделието, науката и технологиите

Дилма Русеф е на двудневно държавно посещение у нас по покана на президента Георги Първанов. Това е първо посещение на бразилски държавен глава у нас от  възстановяването на дипломатическите отношения между България и  Бразилия, чиято 50-годишнина се навършва през тази година. Визитата на Русеф у нас има и личен и сантиментален характер - бащата й Петър Русев е роден в Габрово, през 1929 г. емигриравъв Франция, а после в Аржентина, преди да се установи в Бразилия и да смени името си на Педро Русеф.


Дилма Русеф бе придружена от голяма делегация, включваща представители на бразиското правителство и бизнес.  В присъствието на двамата президенти бяха подписани двустранни документи за сътрудничество в различни области. Министърът на развитието, индустрията и търговията на Бразилия Фернандо Дамата Пиментел и българският мистър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков подписаха споразумение за икономическо сътрудничество между двете страни. Бразилският министър на външните работи Антонио Патриота и българският му колега Николай Младенов от своя страна подписаха съвместна декларация за сътрудничество в областта на информационните технологии между двете страни. 


Българския държавен глава награди Русеф с най-високото държавно отличие на България - Орден "Стара планина" с лента. Орденът се дава на Русеф за развитието на двустранните отношения между България и Бразилия. Президентът на Бразилия Дилма Русеф от своя страна пък награди Георги Първанов с бразилски орден "Велик кръст".  "Аз съм убеден, че и разговорите, които се провеждат с официалните институции, и бизнес форумът, който предстои, ще дадат един силен тласък на икономическите отношения между България и Бразилия" заяви Георги Първанов.


Президента на Бразилия проведе среща и с министър-председателя Бойко Борисов, след която изрази надежда България да запази тенденцията към икономически ръст, особено в контекста на кризата в еврозоната. Според нея двете страни могат да си сътрудничат в сфери като селско стопанство и земеделие, наука, технологии, комуникации и др. Тя изтъкна, че страната й има успехи в много сфери, но най-голямото й предимство е голямото население. "Точно този огромен брой потребители са един много интересен пункт за взаимоотношения между България и Бразилия, особено като се има предвид желанието да засилим външнотърговския си обмен", каза Дилма Русеф.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK