Dexia няма нищо общо с гръцкия дълг според френски министър

Раздробяването на френско-белгийската банка Dexia e "много особен случай", заяви министърът по европейските въпроси Жан Леонети, цитиран от Франс прес. "Dexia има проблеми от дълго време. От 20 години страда от проблеми с управлението. Това е особен случай, който няма нищо общо с гръцкия дълг", заяви Леонети.


"Франция гарантира кредиторите и хората, които имат активи в тази банка. Няма да има фалит", заяви френският министър по европейските въпрос. Държавите няма да могат дълго време да гарантират банките, все пак отбеляза Леонети. Една възможна мярка за справяне с това положение според него е банките да бъдат задължени да се преструктурират и да имат собствени фондове. Според най-новите информации за състоянието на белгийско-френската банка, тя ще бъде разделена на части, като най-вероятно ще бъде обособена отделна "лоша" банка, към която да бъдат насочени т. нар. токсични активи, свързани с изкупената част от държавния дълг на Гърция. Приеманите като здрави активи е възможно да бъдат разделени на белгийска и френска банка. Dexia е под натиска на развитието на дълговата криза и според публикации в белгийския печат, рискува да стане първата европейска банка, жертва на тази криза.


Правителствата в Брюксел и Париж отправиха послание, че ще направят необходимото за стабилизиране на банката, без да влагат в нея допълнителни средства. Властите гарантираха, че очакваното преструктуриране ще стане под контрола на централните банки на двете държави.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK